Pacientul – un expert în ceea ce i se întâmplă

Această secțiune este dedicată pacienților mei cu care lucrez în prezent sau cu care am lucrat de-a lungul timpului și care au deschiderea și disponibilitatea să povestească pe larg povestea lor. Veți găsi aici gânduri, impresii, experiențe ale oamenilor pe care i-am întâlnit în practica mea clinică și a căror poveste merită cunoscută. Oameni care și-au dorit să-și facă auzită vocea pentru alți oameni care trec prin dificultăți similare și care au nevoie de sprijin.

Rândurile de mai jos s-au născut dintr-un crez pe care îl am încă din primii ani de formare în profesia de psiholog și psihoterapeut – acela că pacientul este expertul propriei sale vieți, propriilor dificultăți emoționale și cheia succesului demersurilor terapeutice.

M-am regăsit de-a lungul anilor, alături de pacienții mei, în încercarea de a-i sprijini să deslușească întrebări și să găsească soluții la problemele lor, într-o ipostază admirativă și de profund respect pentru curajul și determinarea de a vrea să schimbe lucrurile care nu merg și de a investi timp, efort și energie pentru asta.

Iată de ce cred că ei sunt experți în ceea ce li se întâmplă: ei cunosc cel mai bine ce înseamnă o problemă psihologică, o tulburare, o traumă sau o boală cronică. Consider, așadar, binevenită o secțiune în care ei pot să împărtășească altor oameni din experiența proprie. De la om la om, pentru cei care caută sprijin și îndrumare.

A împărtăși altora din experiența ta, trăită de-a lungul unui drum care odinioară părea de negăsit sau extrem de dificil de parcurs, a fi deschis dialogului către oameni cu suferințe similare este o formă de generozitate, de contribuție și de dedicare pentru semeni!

Le mulțumesc  pacienților mei că au răspuns deschis și entuziast invitației mele și că au ales să scrie rândurile de mai jos și să își facă cunoscută povestea! Le puteți scrie, transmite mesaje sau le puteți adresa întrebări la adresa pacient.expert@psihoexpert.ro

Primul pas…

Dragă cititorule,

Bun venit ! Sunt Valentin și dacă ai ajuns la aceasta pagină și citești aceste rânduri, să știi că am fost în locul tău, iți înțeleg nevoia de a găsi răspunsuri la întrebări și, în cele ce urmează, sper să te convingi că ai ajuns în locul potrivit. Astfel, vei descoperi că nu ești singurul care ai dificultăți. Vei vedea că pentru fiecare problemă există cel puțin o soluție. Eu am cerut ajutorul psihologului de frică, ca ultimă soluție …de frică să nu-mi pierd mințile …de frică să nu recurg la gesturi necugetate. Mi-a fost rușine de mine …rușine că îmi era frică și mă simțeam neputincios. Pe tine, dragă cititorule, te încurajez să ceri ajutor fără frică sau rușine atunci când simți că ceva nu este în regulă cu tine. Nu trebuie să le rezolvi tu pe toate, să ai soluții la orice, chiar dacă educația primită până acum în familie sau în societate ne-a impus, ne-a imprimat expresia «TREBUIE » în ADN-ul nostru. Atâta timp cât NU te afli într-un pericol eminent nu «TREBUIE» să faci ceva anume…doar alege soluția potrivită. În cadrul terapiei vei observa cu surprindere (așa cum a fost în cazul meu) că puterea de vindecare vine din interiorul tău, iar terapeutul iți prezintă o altă fațetă a situației, descompusă în elemente mici, pe înțelesul tău, mai ușor de « digerat ». Tot în cadrul terapiei vei afla originile problemelor tale, cum să previi apariția lor în viitor, cum să le accepți și să trăiești cu ele, dacă cumva nu pot fi rezolvate în totalitate.  Cheia pentru avea rezultate bune în terapie o reprezintă încrederea în terapeut și în tine. Și când mă refer la încredere vreau să-ți imaginezi relația dintre sportivii care fac acrobații aeriene la trapez.  Te îndemn să ai încredere, să fii sincer, să ai răbdare, pentru că ești doar un om, ai voie să greșești, ai voie să nu știi, ai voie să fii vesel sau trist, ai voie să ceri ajutor și ghidaj, este dreptul tău să-ți dorești ceea ce e mai bine pentru tine. Și dacă terapia este soluția pentru a avea o viață fericită și împlinită atunci nu ezita nicio secundă ! Meriți să fii bine cu tine ! Încearcă…fă primul pas !  Restul va fi o poveste pe care sper să o împărtășești la final cu noi !

Alexandra și povestea ei…

De multe ori pacienții care au probleme psihologice sau diagnostice psihiatrice se simt singuri, ciudați, neînțeleși, nu au prieteni, nu au cerc social, nu au repere și exemple de cum decurge o psihoterapie pentru alți oameni cu probleme similare. Mulți pacienți se simt neînțeleși chiar de către propriul terapeut și destui renunță la terapie în urma unor abordări nepotrivite sau din cauza impresiei că “terapia psihologică e apă de ploaie”. Există mulți oameni, care au trecut printr-o terapie sau nu, care cred cu tărie că psihologii sunt degeaba. Cred că oamenii care se confruntă cu probleme psihologice sau au diagnostice psihiatrice ar putea beneficia în urma interacțiunii și discuțiilor cu alți pacienți mai vechi sau foști pacienți sub ghidarea psihiatrilor și psihologilor. Pacienții au nevoie de exemple sănătoase și eficiente ale terapiilor, de poveștile adevărate ale oamenilor care au reușit în tratamentul lor, de informații corecte și de sprijin.

 Toate astea îi pot ajuta să stea departe de internet, prejudecăți și să ajute la normalizarea terapiei psihologice și la ridicarea calității serviciilor psihologice de pe piață.

Ce am făcut după ce pastilele nu m-au mai ajutat

Îmi amintesc o seară de iulie în anul 2018. Mă țin de rama șifonierului și simt că nu fac față torentului de gânduri și a fricii intense că brusc, creierul meu va decide să mă arunce pe fereastra. Mi-e frică să mă mișc, pulsul e ridicat și lumea se învârte în jurul meu. Eu știu că vreau să trăiesc dar mi-e frică că voi pierde controlul.

Uitându-mă în urmă, știam ce este un atac de panică , dar când mă cuprindea un moment anxios era ca și cum se stingea brusc lumina și nu mai vedeam vreo soluție rațională.

Buna, eu sunt Alexandra și ca să înțelegi cum am ajuns în momentul descris mai sus voi povesti câteva lucruri despre mine.

Am 35 de ani, m-am născut într-o familie obișnuită, am copilărit în haoticii ani `90, am avut mereu mâncare pe masa, nu am dus lipsă de haine, părinții m-au trimis la scoală, am terminat o facultate și un master, am o relație fericită și în aprilie 2013 am ajuns la psihiatru din cauza insomniei care se agrava treptat din copilărie. Ajunsesem sa nu dorm 3-4 nopți la rând sau maxim 2 ore pe noapte și ritmul asta de viață îmi punea în pericol sănătatea fizică și psihică. După ce consumasem de la 18 ani cantități substanțiale de valeriană, ceai de tei, passiflora, melatonina și toate tratamentele naturiste existente în magazine și pe internet  am ajuns să iau Stilnox timp de cateva luni.  Diagnosticul dat de medicul psihiatru a fost sindrom anxios depresiv și mi s-a prescris patru medicamente luate de trei ori pe zi. Îmi aduc aminte că l-am întrebat pe domnul doctor la a treia vizită dacă e necesară și terapia psihologică. Vizibil ofensat pentru o fracțiune de secundă, a virat spre umorul obișnuit și m-a asigurat că vizita lunară pentru actualizarea rețetei e terapie psihologică! L-am întrebat dacă pastilele au efecte secundare. Mi s-a spus că sunt prea panicoasă și că la nevoie până și soția dânsului apelează la miracolele chimiei.  Auzind asta de la autoritatea supremă într-ale psihiatriei, un doctor cu multă experiență și notorietate, am decis să urmez planul. Iar planul era sa iau tratamentul 6 luni, apoi dacă pastilele își făceau efectul să renunț la ele și să îmi văd de viață. În intervalul 2015 și 2017 am reluat tratamentul medicamentos de 3 ori. În 2017 și 2018  am luat gabapentina pe cont propriu sperând să nu mă întorc la tratamentul psihiatric. În iunie 2018 m-am dus la medicul de familie cu veșnica mea insomnie și mi-a prescris Gerodorm. Și asta a fost picătura proverbială care a făcut să explodeze paharul. Poate că insomnia era o problemă, dar m-am trezit brusc cu ceea ce s-a strâns în zeci de ani în mintea mea. Nu mai puteam să continui în felul ăsta. Riscam să intru din nou într-un ciclu nesfârșit dat de amorțeala pastilelor. Venise timpul să nu mai fug de propria minte și să caut un psiholog.

Am ajuns la dna psiholog Dehelean în August 2018 și după multe teste și cateva luni de terapie psihologică săptămânală am primit diagnosticul de Tulburare de Anxietate Generalizată (TAG). A fost o perioadă în care am realizat că un diagnostic care vizează sănătatea mintală nu poate fi pus printr-un singur consult, într-o oră. E nevoie de timp și discuții lungi cu un profesionist care lucrează dincolo de pastile.

După 5 ani de Terapie Cognitiv-Comportamentală trăiesc mult mai relaxată, mi-am învins multe frici, mi-am îmbunătățit enorm calitatea relațiilor din viața mea și simt că pot face față lucrurilor neprevăzute și dificile. Cu ajutorul doamnei psiholog am aranjat un puzzle complicat format din traume inter-generaționale, comportamente învățate, metode de coping, relațiile părinți-copii, dorințe, nevoi și multe alte elemente care ne influențează felul în care gândim și reacționăm la noi înșine și la mediul în care trăim.

Îmi doresc să împărtășesc din experiența mea personală cu oameni care au nevoie de terapie și profesioniștii care oferă ajutorul pacienților, fie că sunt psihologi sau psihiatri. Îmi doresc ca oamenii să știe că nu sunt singuri sau ciudați și să dau curaj să abordeze o soluție care poate părea copleșitoare și anevoioasă. Cred că este necesar să vorbim deschis despre cele mai mărunte lucruri care țin de terapie până la filosofii profunde care influențează modul cum percepem lumea.

Alexandra și povestea ei 2

Cum ajungi sa ai Tulburare de anxietate generalizată?

De ce? Asta e o întrebare foarte complicată pentru o persoană care nu are anxietate a cărei răspuns un pacient anxios îl află în câțiva ani de terapie constantă și inconfortabilă. Și ca în orice glumă milenială cu psihologi și pacienți: totul începe în copilărie! Această situație nu este o regulă și voi povesti raportat la cazul meu. Sunt mulți pacienți care trec prin anxietate din cauza unor evenimente întâmplate mult după ce copilăria s-a încheiat. Psihicul uman este un sistem complex și viu, care se modifică pe tot parcursul vieții, influențat de tot ce ne înconjoară, de tot ce consumăm, de la divertisment la mancare, la religie și educație. Eu cred că suntem într-o realitate bazată pe acțiuni și consecințe care răsună chiar și peste generații, de la părinți la copii, de la bunici la nepoți.

Înainte să expun suma chestiunilor negative care m-au adus în cabinetul psihiatrului acum mai bine de 10 ani vreau să fac un exercițiu de imaginație și să descopăr cum un copil ajunge un adult sănătos, adaptabil la traiul zilnic cu un scenariu ideal. Un copil se naște într-o familie pe care îl dorește, cu părinți atenți la nevoile lui de hrană, siguranță, educație și afecțiune dar și la nevoile lor. Părinții se înțeleg bine între ei, nu există violență, nesiguranță, problemele se rezolvă cu calm și comportamentul acestora este predictibil, constant și just. Nu există pedepse disproporționate, binele copilul este pe primul loc, nu este învinuit de probleme ce țin de părinții lui.

Copilul este lăsat să-și construiască treptat independența, nu este ferit de diverse experiențe, dar totuși protejat și înfrânat de părinți în situații prea riscante, pentru că neocortexul (partea creierul responsabilă de luat decizii) nu e complet dezvoltat până la 25 de ani. Părinții iau activ parte la educația lui pentru a-i asigura nivelul optim de informații necesare supraviețuirii. Părinții înțeleg consecințele felului în care își cresc copilul și acționează pentru binele copilului.

Acum este momentul în care vei dai ochii peste cap și vei spune: “Bine, bine, dar eu cunosc pe mulți cărora părinții le-au oferit tot ce-au avut nevoie și tot au ajuns în șanț cu supradoză și pe mine m-au snopit cu bătaia și uite ce bine am ajuns!”. Vreau sa amintesc că noi, în România, încă descoperim ce au copiii cu adevărat nevoie, dincolo de supradoză alimentară, alocație consistentă, ultimul model de tanc BMW la sărbătorirea majoratului și o pilă bine plasată la o companie a unui prieten de familie. Iar legat de sfânta bătaie ruptă din rai vreau să menționez existența amigdalei, acel organ din mijlocul creierului responsabil de procesarea emoțiilor. De amigdală sunt sigură ca va detalia cineva competent în domeniu în viitor. Toți ne naștem dintr-o loterie genetică și toți avem o capacitate diferită de a simți toate emoțiile cu care ne confruntăm pe parcursul vieții. Am văzut copii pentru care venea sfârșitul lumii că nu erau luați în brațe și am văzut copii care râdeau când erau trași de ureche și certați. Îmi place să cred că suntem într-un univers exact cu reguli clare dar nu pot nega aportul loteriei biologice în felul în care procesăm lumea din jurul nostru.

Printre primele mele amintiri legate de părinții mei sunt scenele în care mama mea țipa și tatăl meu încerca să o calmeze. Mereu era nemulțumită de aproape orice lucru din jurul ei și de comportamentul nostru. Prea frig, prea cald, tatăl meu nu cumpara ce trebuie de la piață, televizorul era prea tare, lumina de la baie era prea slabă, deodorantul tatălui meu mirosea prea puternic, eu mancam prea încet, mancam prea puține fructe, mancam prea tarziu, prea devreme, apartamentul era prea întunecat, prea zgomotos. Dacă nu putea adormi, trezea pe toți care dormeau cu țipete. Dacă nu spuneam că mâncarea era bună se supăra și ne amenința că nu mai face mâncare.

Violențele verbală și fizică erau prezente aproape zilnic în compania ei de când am început școala. Îmi amintesc că eram în clasa a 2-a, îmi făceam temele și la un exercițiu trebuia să desenez un creion și a deranjat-o atât de tare că l-am făcut strâmb încât m-a bătut și mi-a mușcat mâna. La aceeași temă am răspuns greșit la întrebarea Cum se curăță mai bine un măr? a) sub jetul de apă? sau b) ștergându-l cu o cârpă?. Nu știam ce este jetul de apă, neauzind vreodată cuvântul, așa că am ales varianta b. Și pentru că am ales răspunsul greșit, am primit câteva palme în cap. A fost o zi oribilă, plânsesem până n-am mai avut aer și nu era nimeni acolo care să-mi ia apărarea. Avea un comportament foarte imprevizibil, nu știam dacă era într-o dispoziție bună sau rea și de multe ori aflam prea târziu. Aveam 9 ani, eram la masă și mâncam ciorba prea încet și deodată mama mea m-a dat cu capul atât de tare de perete încât am spart faianța și m-a certat și pentru peretele stricat. Puteam să scot bucata ruptă și faianța a fost înlocuită când eu am fost în clasa a 10-a. Tatăl meu încerca să-mi ia apărarea, dar comportamentul mamei mele devenea și mai exploziv. De multe ori tatăl meu devenea frustrat pe faptul că eu îmi supăram mama și devenea și el nervos. Era un cerc vicios, foarte ușor de pornit și extrem de greu de calmat. Prin clasa a 4-a mama mea se enervase pentru faptul ca nu mi-am terminat temele la timp și după scandalul pe care l-a început s-a enervat și tatăl meu atât de tare încât m-a aruncat peste biroul la care îmi faceam temele și s-a făcut praf. Nu știam ce putea porni violența și de multe ori mințeam în legătură cu situația școlară. La școală încercam să iau note mari, dar de multe ori îmi era greu să memorez cantități mari de informație și îmi era rușine să le spun profesorilor când nu înțeleg materia de frică că îi voi supăra. Am avut mereu rezultate mediocre la școală deși știam cât de importante sunt notele, nu aveam energia necesară să obțin rezultatele dorite. Mereu în alertă acasă încercam să atrag cât mai puțin atenția. Mințeam despre notele pe care le luam pentru o liniște temporară, dar mereu plăteam un preț mult mai mare după ședințele cu părinții. Când aud cuvântul copilărie, îmi apare în minte lungul șir de bătăi, pedepse și umilințe care au acaparat anii mei de școală. Mama mea a fost violentă în mod fizic și față de tatăl meu și față de bunica mea maternă. Dacă cineva îmi lua apărarea, situația escalada într-un scandal total din care eu nu aveam scăpare. Înghețam și mă rugam ca totul să treacă cât mai repede. De multe ori mergeam la culcare flămândă drept pedeapsă. Nu aveam control asupra obiectelor personale, orice putând fi confiscat drept pedeapsă. Nu eram ferită de certuri nici măcar noaptea dacă mă foiam prea mult în pat și îmi trezeam mama. Copilăria mea a avut o lipsă totală de predictibilitate. Nu știam ce fac prost și de ce pentru că nu mi se explica. Era ca și cum trebuia să mă nasc cu niște informații și nu voiam să le aplic din reavoință. Învățătoarele și unii profesori au văzut că ceva ciudat se întâmpla cu mine și mereu le spuneau părinților mei că sunt speriată de bombe și nu reușesc să mă concentrez la școală, dar acasă nu aveam progrese în urma observațiilor, ba chiar profesoara de matematică mi-a spus la tablă în fața clasei că eu merit toate bătăile mamei mele pentru că n-am știut să fac un exercițiu. Încercam să rămân calmă, să nu atrag atenția, să nu vorbesc, să nu ripostez. Să nu supăr. Și tot declanșam episoade de violență fără niciun semn.

Aceasta e o mică parte din copilăria mea și nu am descris încă relația cu bunica mea, care și-a adus si ea o contribuție definitivă în a cimenta tulburarea de anxietate generalizată care mi-a definit o bună parte din viață. Nu e nevoie doar de un episod traumatic major pentru a leza psihicul unui copil. De ce mai multe ori situații repetate ca acelea pe care le-am descris mai sus induc niște reflexe inconștiente asupra creierului care face tot ce poate pentru a asigura supraviețuirea prin diferite mecanisme de apărare: stare permanentă de alertă, scenarită, ruminare, răspuns de înghețare, evitarea riscurilor, evitarea situațiilor noi, neîncredere în oameni, evitarea socializării, încredere scăzută în sine, viziune pe termen scurt. Aceste mecanisme de apărare sunt foarte utile unor copii în situații ca acelea prin care am trecut eu, dar în momentul în care acei copii ajung la maturitate acestea devin o piedică în desfășurarea unei vieți normale.