Anxietatea. Ce este de facut?

BY: Evy Dehelean

Uncategorized

Comments: Niciun comentariu

Un gol în stomac, o stare de nelinişte, de panică, de agitaţie, o stare de aşteptare ca într-o presimţire rea, o teamă fără obiect.lată doar câteva din simptomele ce le simţim în timp ce cel de lângă noi ne spune: „Hai, termină, nu mai fi îngrijorat şi tensionat” sau „Nu ai nici un motiv să te simţi aşa”.

Preocupare şi neliniște persistentă, incontrolabilă, care poate implica griji privind mai multe activităţi şi evenimente, insoțită de simptome somatice ca dureri de cap, furnicături, înțepături, nod în gât, palpitații, sufocare, transpirații, poartă numele generic de ANXIETATE. Anxietatea se deosebește de simpla îngrijorare prin durata și intensitatea simptomelor. Persoana are dificultăţi în a-şi controla anxietatea, care este însoţită de nelinişte, încordare fără motiv, dificultate de a se relaxa chiar și când totul este în regulă; stări de oboseală, dificultăţi de concentrare, iritabilitate, tensiuni musculare, insomnii. Toate simptomele duc la o stare de stres permanentă şi probleme de funcţionare in viața de zi cu zi.

„Am crezut mereu că nu sunt decât o persoană care obişnuieşte să se îngrijoreze. Mă simt încordată şi nu pot să mă relaxez. Uneori este ceva pasager, alteori e o stare constantă. Poate dura zile întregi. Mă preocupă ce urmează să pregătesc pentru o cina festivă sau care ar fi cadoul potrivit pentru cineva. Pur şi simplu nu mă pot detaşa de astfel de preocupări.”

„Aveam probleme serioase cu somnul. Unele dimineţi mă trezeam tensionat sau chiar în timpul nopţii. Aveam probleme de concentrare, chiar la lectura unui ziar sau a unui roman. Uneori mă simţeam puţin ameţit. Inima îmi bătea repede sau cu putere şi asta ma făcea să mă îngrijorez şi mai mult.”

Prin anxietate întelegem o stare de îngrijorare şi tensiune exagerate şi cronice. Oamenii care se confruntă cu o astfel de anxietate anticipează mereu dezastrul, cu îngrijorări excesive privind sănătatea, banii, familia sau munca. Totuşi există şi cazuri când nu poate fi detaşată clar sursa îngrijorării. Uneori, simplul gând de a face faţă unei noi zile provoacă anxietate.

Astfel de persoane nu pot să îşi înlăture îngrijorările, deşi de obicei sunt conştienţi că intensitatea anxietăţii lor e disproporţionată faţă de împrejurări. De asemenea,  le este foarte greu să se relaxeze. Deseori întâmpină dificultăţi în a adormi şi a avea un somn liniştit. Îngrijorările lor sunt însoţite de simptome fizice, în special tremur, ticuri, tensiune musculară, iritabilitate, transpiraţii sau valuri bruşte de căldură. Se pot simţi ameţiţi sau fără energie. Uneori simt greaţă sau alte simptome gastrointestinale. Mulţi dintre ei se sperie mai uşor decât ceilalţi oameni. De obicei se simt obosiţi, au dificultăţi în a se concentra şi suferă uneori şi de stări de tristeţe, melancolie, lipsă de speranţă.

Dumneavoastră în ce măsura vă simţiţi aşa?

Dacă vă regăsiți în rândurile scrise mai sus sau dacă cunoașteți pe cineva care se confruntă cu problemele enumerate, este important să stiți că există SOLUȚIE ! Anxietatea este tratabilă și controlabilă prin tehnici de psihoterapie moderne. Programați-vă o consultație pentru a beneficia de o evaluare psihologică clinică și de mai multe detalii privind tratamentul sau prevenția problemelor de anxietate.

Lasă un răspuns