Depresia. Terapie sau medicatie?

BY: Evy Dehelean

Uncategorized

Comments: Niciun comentariu

Depresia. Ce am de facut? Psiholog sau psihiatru? Psihoterapie sau medicamente? Una din ele sau ambele?
Iată câteva din întrebările începutului de drum pentru pacienții care se confruntă cu depresia.

În calitate de pacient ai nevoie să cunoști cât mai multe detalii despre modul de tratare a depresiei, astfel încât să poți alege informat care este cea mai bună soluție pentru tine, cea care ți se potrivește și pe care ești pregătit să o aplici.

Numeroase studii dovedesc eficienţa psihoterapiei cognitiv-comportamentale şi/sau a tratamentului medicamentos triciclic în depresie. Rezultatele arată că intervenţia cognitiv-comportamentală are un efect echivalent sau chiar superior celui medicamentos. Conform acestor studii, media ratei schimbării este de 66% pentru terapia cognitiv-comportamentală (Williams, Watts, McLeod, & Matthews, 1997), majoritatea pacienţilor reuşind să menţină efectul intervenţiei pe o durată de 12 luni. În cazul depresiei severe, intervenţia cognitiv-comportamentală este la fel de eficientă ca şi cea medicamentoasă (De Rubeis, Gelfand, Tang, & Simons, 1999).

Avantajul abordării cognitiv-comportamentale constă în faptul că reuşeşte să stabilească o legătură între simptomele cu care se confruntă pacientul şi scopurile terapeutice care vor duce la abordarea unei intervenţii personalizate, centrată pe rezultate.

Pentru o evaluare clinică completă a simptomelor cu care te confrunți și detalii suplimentare despre ce presupune tratamentul psihologic (psihoterapia), te invit la cabinet !

Nu ezita, în lupta cu depresia există soluții !

Informează-te și descoperă care este cea mai potrivită pentru tine !

Depresia nu este un semn de slăbiciune, este o afecțiune !

 

Lasă un răspuns